Rytmi tasaantuu

Neljäs aamuni Tangerissa. Kattoterassilla, kahvikupin äärellä, kysyin Mohammedilta, mistä voisin löytää hyvän aamupalan kohtuuhintaan?

Mohammed on kotoisin Marokosta, mutta asuu Qatarissa. Hän puhuu arabiaa, ranskaa ja englantia, hymyilee paljon ja tuntee Medinan hyvin.

Hän on myös minun pieni yhden miehen kenttäkokeeni. Vaikka Suomestakin löytyy loputtomasti joo-joo -väkeä, jotka lupaavat mitä vaan, jos juuri nyt jeesaat heitä jossain pienessä asiassa, kantavat Välimeren alueen asukkaat suurta supliikkiväen leimaa niskassaan. Tähän mennessä olen kuluneen viiden päivän kuluessa kohtuullisen hyvin onnistunut haistamaan, milloin minua vedätetään ja milloin puhutaan suoraan. Mutta sitten ovat Mohammedin kaltaiset sulavat kaverit, joista en ole aivan varma.

Niinpä järjestin pienen kokeen. Pidimme Mohammedin kanssa pienen kuvaussession Medinan kauppojen luona, koska hän tarvitsi kuvia itsestään kohteesta työnantajalleen Qatar Airlinesille. Asiasta olisi tietenkin voinut ryhtyä vänkäämään, mutta sovimme, että palkaksi hän tarjoaa minulle kahvit yhdessä Petit Soccon kuuluisista kahviloista.

Todellinen testi tuleekin siitä, muistaako hän sukkuloidessaan kauniin libanonilaisen tytön ja kattoterassilla aikaa viettävien pilvi-intiaanien välillä pitää kiinni lupauksesta, minkä oli antanut hassulle, kiltille ja helposti hynäytettävälle suomalaiselle.

Pienestä kenttäkokeesta huolimatta, Mohammedin suosittelema aamiaispaikka oli loistava. Kohtuuhintaan kahvia, mehua, leipää ja lautasellinen erilaisia proteiineja. Pienen, hiukan oviaukkoaan suuremman miniravintolan toisen asiakaspöydän äärestä oli upea seurata kuinka Medina alkoi heräilemään, kauppiaat avasivat puotejaan ja ripustivat tuotteitaan esille pian kapeille kuville vyöryviä opastettuja turistikierroksia ja yksinäisiä ajelehtijoita varten.

Enää en tuntenut pakottavaa tarvetta lähteä juoksemaan toiselle puolelle kaupunkia nähdäkseni vielä jotain erilaista ja uutta. Mieluummin vedin syvään henkeä nenän kautta ja yritin sieluni silmin nuuskia, miten parhaiten saisin kameran kennolle tallennettua juuri täällä ja tässä paikan tunnelman, sen olennaisen sisimmän.

Jos saan sen kahvin, olisi se upea piste päivälle, minä löysin matkan todellisen tahdin. Mutta kuten tieteessä, myös minun kokeessani, negatiivinen tulos on tulos, mikä auttaa minua edelleen rakentamaan tämän maailman muotokuvaa mielessäni.

Author: Seppo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *