AirBnB:n siunaus ja kirot

Kuinka yksityisen tarjoama majoitus voi tarjota elämyksiä, mitä ketjuhotellit eivät pysty

Olin viisi päivää ja neljä yötä kuvausmatkalla maakunnissa. Vaikka asiakas ei ollut vielä ostanut ajatusta, uskoimme yhteistyökumppanini kanssa ideaamme niin, että päätimme toteuttaa reissun, kun valoa vielä riittää,

Sain kuvattua aamusta iltaan auringonpaistetta, pilvistä päivää, kukkivia puistoja (kyllä, vaikka melkein lokakuu!) ja ennen kaikkea ruskaa kaikissa sen sävyissä. Ja kun pimeys laskeutui, saatoin jatkaa töitä tallentamalla valaistua yökaupunkia pitkällä valotusajalla.

Tarkan talouden kaveri

Vapaalla olen suht tarkka matkakuluissa, liikkumisessa ja majoituksessa. Kun tekee työtä ilman palkkaa ja maksaa kulut itse, punnitsee asiaa oleellisesti tarkemmin.

Kaksi päivää Tampereella, kaksi Vaasassa ja yksi siirtymisiin.

Ympäristöseikkojen vuoksi matkustin junalla ja koronan vuoksi käytin muutaman ylimääräisen euron omaan hyttiin kullakin välillä. Majoittumiseen olen monesti käyttänyt AirBnB:tä ja vertailtuani hintoja suhteessa hotelleihin, päädyin jälleen tähän tuttuun vaihtoehtoon. AirBnB:ssä löytyy usein hotellia edullisempi vaihtoehto ja kokemuksena ne ovat lähes poikkeuksetta olleet mielenkiintoisia ja tuoneet lisäarvoa matkustamiseen.

Tampere

Majapaikkani Tampereella sijaitsi vanhassa puisessa Jugend-talossa. Asunto oli viihtyisä ja varusteluun kuului lähes kaikki mahdollinen mikroaaltouunista vedenkeittimeen ja toimivaan kaakeliuuniin. Majoittaja reagoi viesteihin ripeästi ja huolehti, että kaikki on kunnossa.

Kaikesta tuli mieleen sijoitus, jota vaalitaan ja josta huolehditaan.

Aiemmin sijoitusasunnoista nostettiin tuotto vakinaisen vuokralaisen kautta, mutta vaikka AirBnB teettää enemmän työtä, tarjoaa yökohtainen vuokra kuukausitasolla paremman tuoton. Asunto on pois yleisiltä asuntomarkkinoilta, mutta koin, että siitä pidetään hyvää huolta, mikä jotenkin teki menettelystä hyväksyttävää.

Jäämättä miettimään asiaa sen kummemmin, hyppäsin toisen yön jälkeen junaan ja kohti seuraavaa matkakohdettani.

Vaasa

Majapaikkani Vaasassa sijaitsi kaupungin uuden maamerkin lähellä Koulukadulta.

Vaasan asunto sijaitsi hyvällä paikalla keskustan kupeessa. Kaksio oli paljas, mutta siisti. Varustelu oli ok, kaikki toimi ja tilaa riitti, mutta minun oli vaikea viihtyä. Tuli mieleen, että vain välttämättömyydet hoidettiin ja kaikki muu oli ylimääräistä.

Majoittajalla oli Airbnb:ssä listattuna ainakin kaksi kohdetta ja vuoropuhelu hänen kanssaan oli kuin olisi soutanut vastatuuleen. Asiat saatiin sovittua, mutta aina pienen säätämisen kanssa.

Vaikka olen AirBnB:n haitoista asuntomarkkinoille kuullut aikaisemmin, vasta Vaasa sai minut miettimään asiaa pitemmälle.

Palvelun alkuperäinen ajatus oli nerokas! Yksityiset ihmiset saattoivat suht turvallisesti majoittaa matkalaisia omisssa nurkissaan ja samalla hankkia vähän lisätienestejä.

Mutta kun kysyntä ja tarjonta on laajentunut kokonaisiin asuntoihin tai jopa taloihin, alkavat toiminnan vaikutukset säteillä laajemmalle yhteiskuntaan, kun vakinaisen asutuksen osuus laskee kaupunkien keskustoissa ja palvelut supistuvat.

Miten jatkossa?

Aikaisemmin huoleni matkustamisen ympäristövaikutuksista on keskittynyt liikkumiseen: mahdollisimman vähäpäästöisten keinojen etsimiseen ja elämyksen luonteen pohdiskeluun.

Tämän kokemuksen ja taustatyön myötä olen huomannut, että majoittumisen merkitys on vähintään yhtä suuri. Aina ei niinkään ympäristön vaan kestävän kehityksen kannalta. Parhaimmillaan matkailu ei rasita paikallisen yhteisön kantokykyä tai horjuta infrastruktuurin tasapainoa ja siitä tulevat hyödyt jakautuvat mahdollisimman tasaisesti koko paikalliseen yhteiskuntaan.

Minun täytyy jatkaa opiskelua! Mitä tarkoittaa se ekosertifikaatti, mihin kourallinen hotelleja Suomessa on sitoutunut? Entä ekohostellit, mitkä maailmalla ovat kovassa huudossa, mutta mitä Suomesta löysin vain yhden?

Muuta

Pohdin asiaa pitemmälti mikrofonin ääressä ja kaivoin mielessäni pyörineille ajatuksille tueksi eri lähteitä ja muunlaista tietoa. Kuuntele ja kommentoi!

Elizabeth Becker: Overbooked. Tutkimus turismista ja matkailusta teollisuudenalana, sen hyödyistä ja haitoista. Pysäyttävää luettavaa.

Push. Aiemmin Yle Areenastakin löytynyt dokumenttielokuva, missä YK:n asumista käsittelevä erityisraportoija Leilani Farha kiertää maailmaa tutkimassa erityisesti suurkaupungeissa ilmeneviä ongelmia asumisen suhteen.

Author: Seppo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *