Ison maailman murheet, pienen ihmisen lohtu

Naisia Louis Vuittonin liikkeen edessä

Maailmalla on pitkään mennyt huonosti: sotia, nälänhätää, ihmiskauppaa ja ilmastonmuutoksen lisääntyviä seurauksia. Jokunen kuukausi sitten päätin, että nostan katseeni omasta navastani useammin ja seuraan, perehdyn asioihin ja etsin keinoja, miten omalla käytökselläni voisin vaikuttaa asioihin.

Ja maailmalla menee vaan huonommin: Amazonilla hävitetään metsää enemmän kuin koskaan, Trump talloo egotrippinsä jalkoihin sekä ilmaston, talouden että median uskottavuuden ja Kiinan, Venäjän ja Pohjois-Korean jälkeen hän on vallan puolesta eniten rajoitettu egoisti tällä uudella diktaattorien aikakaudella!

Oma hiilijalanjälkeni on maltillinen, mutta kaukana ideaalista. Ja noin viikko sitten näin dokumentin pariskunnasta, joka eli rakentamaallaan satumaisen kaunilla sinisen pinkillä puutarhojen ja pienten rakennusten täyttämällä lautalla Kanadan rannikolla. He tekivät paljon töitä ja olivat onnistuneet luomaan onnen, jossa saattoivat elää lähes omavaraisesti ympäristön ehdoilla. Minua alkoi ahdistaa. Autottomuus, ekosähkö ja kierrätys ei vaan riitä ja minun täytyy viedä asia pitemmälle!

Henkinen hyperventilaatio oli tosiasia!

Lapsi istuu isänsä harteilla
Pieni lapsi seuraa keskittyneenä katumuusikoita isän hartijoiden turvasta.

Helpotus löytyi valokuvauksesta. Kaduilla kuvatessani arkisuus tuntui siunaukselta! Ihmisten ilot ja harmit ovat edelleen pääasiassa samanlaisia kuin tuhansia vuosia sitten: lapsi hämmästelee katumuusikoita, turistit poseeraavat monumenttien edessä ja kavereiden jutuille nauretaan.

Nyt tilanne on vähän tasaantunut, mutta tasapainoa haen edelleen. En siedä kuulla enempää Brasilian metsäpaloista, mutta en voi kääntää niille selkäänikään. Edelleen pohdin mitä kautta lähestyä omaa omavaraista paratiisilauttaani, mutta tärkein oppi tästä kriisistä on ollut, että pieni todellakin on kaunista!

Ympäristöystävällinen kehitys, tuotteet ja palvelut ovat tärkeitä, mutta oleellisesti suurempi vaikutus on, jos opimme uudelleen löytämään onnemme sisällöstä, aatteista, tarinoista, ideoista kaikenlaisen kuluttamisen sijaan.

Linkki TV-sarjaan:

https://www.bbcearth.com/shows/where-the-wild-men-are-with-ben-fogle/#experiences

Author: Seppo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *